Rendezvényzervezés, Hangtechnika, Rendezvények
Capricco Művészügynökség és Műsoriroda Címünk: 2016 Leányfalu, Kerekhegyi utca 17. Telefonszám: +36-26-816-103, +36-30-949-07-87 E-mail: capricco@gmail.com
Kezdőlap > Művészek kategóriák szerint > Lovagi Torna >

Lovagi Torna

Lovagi torna Lovagi torna  
Lovagi torna Lovagi torna
Lovagi torna Lovagi torna
 Lvagi TornaLovagi torna  Lovagi TornaLovagi torna
A lovagi tornák hajdanán hozzátartoztak a középkori ember mindennapjaihoz, s több funkciójuk is volt. A lovagoknak alkalmat adott arra, hogy bizonyítsák rátermettségüket és bajvívásban szerzett tudásukat. A lovagi tornák istenítéletként is szolgáltak mely esetekben a vesztest ítélték el, a győztes pedig szabadon távozhatott. Később, a XII. századra a lovagok közötti küzdelmek az imádott hölgy kegyének megszerzéséért indultak, s a párbaj végén a hölgy "ítélkezett" győztes és vesztes felett. A lovagi tornák a lovagok számára lehetőséget teremtettek arra, hogy békeidőben is művelhessék a bajvívást, s bizonyítsák  effajta tudásukat. A párbajok tétje sok esetben élet vagy halál volt. A küzdelmek kezdetben szabályok nélkül folytak, melynek eredménye hatalmas vérontás lett. Emiatt később írásban rögzített szabályokat fogalmaztak meg, melyek biztosították a kiegyenlített küzdelmet.

lovagi torna bemutató

Középkori Lovagi Torna Bemutatók

lovagi torna bemutató  A lovagi torna helyszínének  kialakítása
min .40x60m füves vagy homokos terület,
melyet színes kordonokkal elkerítünk.Ez lesz a kűzdőtér.
Egyik oldalán a királyi tribün,ezen  helyezkednek el a szereplők, statiszták.
A kordon egyben dekoráciul is szolgál. Valamint címerpajzsok,  zászlók, lovag, sátrak és jelmezes szereplők erősítik a látványt.
lovagi torna bemutató  A műsor a szereplők zenés  bevonulásával kezdődik.
Bevezető műsorszámok:
Ceremóniamester , udvaribolond, zsonglőrök, zászlóforgatók,táncosok, gólyalábasok, csepürágók, stb...

Gyalogos viadalok:
buzogánnyal, karddal, kopjával, lándzsával, stb
Lovasbemutatók: :
ügyességi bemutatók: tökvágás, gyűrűfűzés,
ládzsahajítás, stb
Végül a tényleges Lovagi Torna
a lovasok kopjával egymásnak mennek.
Természetesen a küzdelmet a ceremóniamester végig konferálja.
Az egész produkció, előre koreografált, zenés, szórakoztató.A közönséget a ceremóniamester bevonja , lehet szurkolni a kedvenc lovagnak.
lovagi torna bemutató További rendelhető műsorszámok  középkori témában:

Sólymászbemutató

Esti lovasbemutató, tűzlovaglás, tüzes íjakkal, tűzkosarakkal, és: tűzzsonglőrökkel

Török tábor janicsárokkal, hastáncosokkal
élő tevével, kígyóbűvölővel, tűzfújóval

Középkori vásár kialakítása, mesterség bemutatókkal:
Fegyverkovács műhely
Patkolókovács bemutató
Aranyműves
Nyerges
Fafaragó
Gyertyamártó
Fazekas
Kelmefestő
Kalapos
Papírmerítő
Kosárfonó

 
     LOVAGI TORNAlovagi torna bemutató Középkori játékok, gyermekfoglalkoztatók

Kézzel hajtott fa körhinta
Íjászat

Ágyúval verébre
Táblás társasjátékok

Tasziga

Pónilovaglás
Kisállatsimogató
Tevegelés

Vásári komédiák
Bábjáték
Mesemondó
Udvari portrérajzoló
 lovagi torna bemutató Királyi Lakoma
A Lovagi torna bemutatót öszzeköthetjük Királyi vagy Lovagi lakomával is.
Ebben az esetben további műsorszámokat ajánluk:
Vetélkedők, tánctanulás, reneszánsz zenekar
Jelmezes beöltözés fotózással
Lehetőség van nagy mennyiségű középkori jelmez bérlésére is.
A királyi lakoma szereplői : Király , királynő, alabárdosok, táncosok, zenészek, hagyományőrző mutatványosok, udvari bolond.
Királyi Lakoma
 

 

 
 
     
A lovagi tornák hajdanán hozzátartoztak a középkori ember mindennapjaihoz, s több funkciójuk is volt. A lovagoknak alkalmat adott arra, hogy bizonyítsák rátermettségüket és bajvívásban szerzett tudásukat. A tornák istenítéletként is szolgáltak, amely esetekben a vesztest ítélték el, a győztes pedig szabadon távozhatott. Később, a 12. századra a lovagok közötti küzdelmek az imádott hölgy kegyének megszerzéséért indultak, s a párbaj végén a hölgy „ítélkezett” győztes és vesztes felett.

A lovagi tornák a lovagok számára lehetőséget teremtettek arra, hogy békeidőben is művelhessék a bajvívást, s bizonyítsák effajta tudásukat. A párbajok tétje sok esetben élet vagy halál volt. A küzdelmek kezdetben szabályok nélkül folytak, melynek eredménye hatalmas vérontás lett. Emiatt később írásban rögzített szabályokat fogalmaztak meg, melyek biztosították a kiegyenlített küzdelmet. A tornák helyszíne a várudvar volt, ahol a lovagi torna az egybegyűltek szórakozását is szolgálta. A klasszikus lovagi párharcok mellett voltak csoportos küzdelmek, illetve bábuval vívott harcok is. A két lovag közötti küzdelem általában lándzsával vagy karddal történt. A vesztes lovag átadta a győztesnek fegyvereit és páncélját. A győztes pedig váltságdíjat kért a legyőzöttért, melynek értéke a legyőzött lovag iránti tiszteletével volt arányban. Királyok és főurak is előszeretettel vettek részt a tornákon, kedvelt időtöltése volt ez I. Károly (Károly Róbert) királyunknak is. A tornákon később a lovagok kifüggesztették címerüket és sisakjukat, s így könnyen felismerhetővé és megkülönböztethetővé váltak.

A harcokon kívül azonban a lovagi tornák adtak lehetőséget arra is, hogy az ifjú lovag-jelöltek bemutatkozzanak a király előtt, s egy-egy győztes viadal okán elnyerjék a lovagi címet. A torna kezdetén a herold felsorolta a résztvevő lovagokat, megmagyarázta címereiket, s bemutatta a lelátókon ülő hölgyeket és urakat.

Kreatív Party Rendezvényszervezés